Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Městskou Policíí mi bylo odtaženo vozidlo s tím, že jsem stál na zákazu stání a tak jsem se dopustil přestupku. Odvolal jsem se a v odvolacím řízení bylo rozhodnuto o tom, že přestupek jsem nespáchal. Přesto mi policie vozidlo téměř rok zadržuje. Nyní, když jsem pohrozil podáním trestního oznámení se mi jej rozhodli vrátit.

Chci se zeptat zda mám nárok na zaplacení servisní prohlídky a oprav způsobených tím, že vozidlo stálo tuto dobu venku a je poškozeno, povětrnostními vlivy a dlouhým stáním. Popřípadě na jaké další odškodnění mám právo a v jaké maximální výši. Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Váš případ je takřka učebnicovým příkladem nároku na náhradu škody dle zákona č. 82/1998 Sb. Dle tohoto zákona máte nárok na náhradu veškeré škody, která Vám byla způsobena protiprávním rozhodnutím a nesprávným úředním postupem.
V této souvislosti se obraťte na Ministerstvo financí, které je ve Vašem případě příslušným orgánem (§ 6/3 zákona č. 82/1998 Sb.). Můžete požadovat:
- náhradu škody vzniklé na autě dlouhým stáním, povětrnostními vlivy apod.: Jednat se bude zejména o náhradu za servisní opravy, tyto náklady budete samozřejmě povinen prokázat, je proto vhodné uschovat veškeré doklady o provedených opravách a platbách za ně (z těchto dokladů musí být především zřejmé, jaké konkrétní práce byly provedeny a z jakého důvodu bylo jejich provedení nutné). Ještě před tím, než své auto dáte do servisu, doporučuji pečlivě zdokumentovat jeho stav (zejména tedy auto nafotit, popř. ho nechat předběžně prohlédnout odborníkem a nechat si vypsat seznam všech viditelných závad a poškození, popř. i pravděpodobnou příčinu jejich vzniku).
- náhradu ušlého zisku: Jste-li například podnikatel a auto jste v minulosti ke své činnosti běžně používal, je pravděpodobné, že s jeho zadržením Vám vznikly určité mimořádné náklady (např. zajištění dopravy jiným způsobem). Pokud byste se rozhodl uplatnit náhradu ušlého zisku, budete samozřejmě opět povinen tento nárok přesně vyčíslit (výše uvedené se přirozeně nevztahuje jen na podnikatele).
- náhradu za nemajetkovou újmu: V tomto kontextu se jedná především o újmu psychickou, která ve Vašem případě v úvahu příliš nepřichází.
- náhradu všech nákladů, které Vám vznikly v souvislosti s přestupkovým řízením (a následným řízením u odvolací instance): Tyto náklady můžete uplatnit pouze v případě, že Vám jejich náhrada nebyla přiznána již v rozhodnutí, kterým bylo původní rozhodnutí v přestupkovém řízení zrušeno jako protiprávní.
Ke svému podání připojte kopie všech rozhodnutí, která byla ve Vašem případě vydána a kopie veškeré další korespondence a přiložte maximum důkazů o výši Vámi nárokované náhrady škody (viz výše). S uplatněním náhrady škody neotálejte, nárok se promlčuje za tři roky ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá, popř. za tři roky ode dne doručení (oznámení) zrušovacího rozhodnutí (nejdéle se pak nárok promlčí za 10 let od doručení nezákonného rozhodnutí, kterým byla způsobena škoda).
Pokud Ministerstvo financí Vašemu nároku vyhoví, bude povinno nahradit Vám škodu do 6 měsíců od jejího uplatnění, pokud v této lhůtě nebude škoda ze strany Ministerstva plně uhrazena můžete se obrátit na soud (§ 15/2 zákona č. 82/1998 Sb.).
V případě, že by Ministerstvo Vašemu požadavku nevyhovělo, můžete se samozřejmě obrátit na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.