Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním pozemek na kterém stojí stodola. Jejím majitelem je cizí osoba. Můj pozemek je kolem stodoly i pod ní. Není zde žádné věcné břemeno. Mohu chtít nájemné? A mohu požadovat nájemné za užívání pozemku i 7 let zpětně? Nebo mohu požadovat zbourání a odstranění stavby?

Chtěli jsme původne stodolu koupit, ale suma byla velká. Nyní ji již nepotřebujeme. Majitel budovy se zde začal chovat jako by byl pozemek jeho - např. mi ořezává a likviduje stromy a keře. Beata

ODPOVĚĎ:
V případě, že stodola, jakožto stavba je v jeho vlastnictví, musí k ní mít přístup. Ten přístup je možný pouze přes Váš pozemek. Obecně nevidím důvod, proč byste mu měla umožnit vstup na pozemek bezplatně. Domnívám se tedy, že určitá forma nájmu nebo úplatného věcného břemene by měla být sjednána. Pokud se nebudete moci domluvit, můžete se jistě obrátit na soud. Tyto nároky můžete požadovat až tři roky zpětně, po třech letech se tyto majetkové nároky promlčují. Pokud jde zásahy vlastníka stodoly do vaší zeleně, je to zcela v rozporu se zákonem. On má právo užívat stavbu, a právo přístupu ke stavbě, nikoli jakýkoli zásah do Vašeho pozemku. Vzhledem k tomu, že zeleň je součást Vašeho pozemku, náleží Vám náhrada škody v plné výši.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.