Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj dotaz se týká darovací daně ve II. skupině. Mám syna z prvního manželství. Vdala jsem se znovu. Manžel syna neadoptoval. Po 20 letech jsem se rozvedla a zletilý syn zůstal bydlet dál s bývalým manželem v našem rodinném domě ve společné domácnosti.

Nyní chce manžel mému synovi darovat byt . Jde o jinou nemovitost než kde mají společnost domácnost. Tento byt má ve svém vlastnictví. Nemá jiné přímé potomky. Jedná se podle zákona o daň darovací ve II.skupině, tzn. osoba, která žije u dárce minimálně rok ve společné domácnosti. Je nutné přikládat přiznání k dani darovací také odhad nemovitosti? Děkuji za odpověď. Alžběta

ODPOVĚĎ:
V případě darování tzv. spolužijící osobě není nutné, aby byly tyto osoby v příbuzenském poměru. Postačí, když spolu žijí nejméně po dobu jednoho roku před převodem ve společné domácnosti a z tohoto důvodu pečují o společnou domácnost nebo je obdarovaný jinak odkázán na výživu dárce. Odhad ceny nemovitosti nebude potřeba.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.