Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V zahrádkářské kolonii si jeden ze sousedů před 2 lety vybudoval vrtanou studnu a nám začaly problémy s vodou. Letos voda neteče vůbec, používáme jí sice jen na zalévání, ale zůstat bez vody je nemožné. Měli jsme silný pramen, který i v době sucha byl stále dost silný.

Soused vypouští vodu i na zahradu, protože jí má prý moc. Mám nějakou možnost se bránit? Žádný důkaz proti němu nemám. Nebo jak mám v daném problému postupovat? Budovat novou studnu se mi nechce. A nemám ani prostředky. Děkuji, Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě se můžete pokusit zjistit, zda byla studna vybudována se všemi povoleními. Tedy zajít na stavební úřad a podat stížnost. Pokud bude vše v pořádku, požadovat náhradu škody. Pokud se nedomluvíte, můžete se pouze obrátit na soud, který náhradu škody řeší. Jakožto žalobce budete prokazovat protiprávnost, výši škody, příčinou souvislosti mezi škodou a jednáním souseda a zavinění. Velmi doporučuji sehnat si posudek znalce z oboru hydrogeologie. Půjde o složitý právní proces, kde se bez znaleckých posudků neobejdete, řízení tak může trvat i roky. Bude také nutné zastoupení právníkem či osobou z řad advokátů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.