Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Majitelé domu, ve kterém bydlíme, nechali opravit střechu. Po ukončení opravy jsme zjistili, že odtah z naší karmy, který v souladu s kolaudačním stavem procházel střechou, je zkrácen o cca 2 m pod střechou. Zplodiny z karmy tedy odcházejí do prostoru půdy. Jde mi o to, pokud budu majitelé domu informovat o této skutečnosti, jestli musí uvést vše do původního stavu.

My jsme měli na tento odtah povolení (kdysi ještě od OPBH) a zároveň máme i kolaudační posudek. Bojím se, aby majitelé nechtěli, aby jsme si to opravili sami na vlastní náklady, nebo nám zakázali používat karmu (byli by jsme bez teplé vody). Jak postupovat? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Pokud je karma a vedení odtahu ve Vašem vlastnictví, tak došlo k porušení Vašeho vlastnického práva. Pokud Vám karma nepatří, jsou majitelé povinni zajistit řádné užívání nemovitosti, o kterém se při hromadění zplodin v prostorách nemovitosti hovořit nedá. V obou případech můžete požadovat odstranění nežádoucího stavu bez toho, abyste se museli bát, že Vám bude přikázáno opravit věc na Vaše náklady.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.