Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po smrti tchýně se tchán chystá na schůzce u notáře, na kterou je pozván, nepřiznat k dědictví dceři dva účty, které jsou vedeny na jeho jméno, ale byly to účty, na které manželé ukládali většinu úspor po dobu manželství (zjistil, že notář bude zjišťovat u bank pouze účty na jméno a RČ zemřelé, ne manžela). Přizná tedy pouze účet, který byl veden na jméno tchýně.

Dále se chystá nepřiznat pozemky pořízené manželi v manželství, které vlastní v katastru i mimo katastr jeho bydliště a věří, že je notář nemůže zjistit. Je možné, že notář nezjistí, že většina peněz manželů je v účtech vedených na tchánovo jméno a dědic ze zákona tak přijde o svůj díl po matce? Je možné, že notář není ani schopen zjistit, pokud to tchán nepřizná, veškerý majetek manželů, který nabyli a vlastnili v manželství? Případná tchánovi notářem podaná informace, že nepřiznání majetku k dědění je trestným činem, nebude mít na jeho jednání žádný vliv. Oprávněný dědic nehodlá o nepřiznaném majetku sám notáře informovat. Pokud notář majetek nezjistí, dědic na něj neupozorní a zemřelý bude na katastru dál veden jako spoluvlastník např. pozemků. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
V řízení o dědictví se vypořádává též společné jmění manželů, do kterého Vámi uvedený majetek spadá (což notář zjistí i bez informací daných mu Vaším tchánem) a to tak, že se rozdělí na majetek patřící do dědictví a majetek patřící pozůstalému manželovi. Doporučuji notáři sdělit informace, které máte k dispozici Vy a poukázat na nezákonné a protiprávní jednání tchána. Fakticky se jedná o podvod, protože notář nemusí ze své činnosti zjistit všechen majetek zesnulého. Nicméně je věcí především dědice, který je oprávněný k podání žaloby na vydání dědictví, zda bude podnikat nějaké kroky či nikoliv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.