Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj předchozí nájemce mi dluží nájemné za několik měsíců, plus nedoplatek za služby. Dále za jeho pobytu došlo k poškození vybavení bytu, které považuji být za "nad rámec běžného opotřebení". Jde o zničené těsnění kolem dveří od kočky, prasklé toaletní prkénko a tmavá skvrna na plovoucí podlaze způsobená dlouhodobým působením rozlité vody (pod krmítkem pro kočku). Všechny tyto defekty jsou podloženy v předávacím protokolu bytu, který dotyčný podepsal, a pořízenými fotografiemi.

Na pronájem byla řádně uzavřena a podepsána smlouva. Chci ještě naposledy dát tomu pánovi šanci na smírně urovnání (sliboval, po urgencích přestal reagovat a teď dělá mrtvého brouka) a poslat mu doporučeně poslední písemnou výzvu, která již bude obsahovat upozornění, že dalším krokem (pokud vše nezaplatí do konce února 2011) budou právní kroky. Chci se zeptat - funguje i v tomto případě fikce doručení a pokud je potřeba, lze dokázat, že zaslaný dopis bylo zrovna to poslední upozornění? Nebo toto není potřeba dokazovat a je to vlastně má dobrá vůle, že se neustále snažím vyřešit věc smírem? Dále, jaký byste doporučovali následný postup pokud nezaplatí? Nejsem si jist, jestli chci řešit věc přes vymahačskou firmu, chci aby to bylo legální a v rámci zákona a slušnosti. Rozumím tomu dobře, že pokud dám věc právníkovi a spor vyhrají, všechny náklady jsou pak vymahatelné na dlužníkovi? Tedy že se mi vrátí (pokud samozřejmě dlužník bude schopen zaplatit) dluh i se všemi náklady na právníky? Mám pocit, že u vymahacskych firem to tak není, že tam člověk zaplatí část dluhu jako poplatek, že? Jsem teď dlouhodoběji v zahraničí, takže potřebují aby se celá věc dala vyřídit v mě nepřítomnosti. Děkuji, Robert

ODPOVĚĎ:
Co se týče fikce doručení – tak ta se v tomto případě neuplatňuje. Navíc ji nepotřebujete, protože jak jste uvedl sám, snaha o smír je jen dobrá vůle z Vaší strany. Ale samozřejmě, pokud před soudem poukážete na tuto snahu bude to pro Vás příznivá skutečnost.
Doporučuji celou záležitost předat advokátovi (bude schopný jednat kompletně za Vás) a podat žalobu na soud – zvlášť pokud víte, kde dlužník bydlí a kam mu tedy může být bezpečně doručeno.
O nákladech lze říci, že v obecné rovině jsou tak, jak jste uvedl.
Vymahačské firmy nedoporučuji – často si nechají za služby zaplatit, i když neudělají nic proto, aby dlužník opravdu aspoň částečně plnil svůj závazek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.