Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme nárok na odškodnění? V roce 1953 byla vystěhována celá vesnice Rapšach do vnitrozemí. Bydleli jsme v domku našich příbuzných, byl to domov. Nejedná se o ztrátu majetku v našem případě, ale ztrátu domova, stali jsme se na dlouhá léta občany horší kategorie, stěhovali jsme se z místa na místo a další křivdy s tím spojené.

Nevěděli jsme, že se také můžeme přihlásit o odškodnění na zmírněný těchto křivd, všude probíhaly jen případy navrácení majetku. Až nedávno příbuzní, kteří se přihlásili po revoluci o majetek, nám řekli, že i bezmajetní dostali finanční odškodnění. Před rokem jsem udělala dotaz na Ministerstvo spravedlnosti, odkázali mne na občansko-právní poradnu s tím, že to je "asi" už promlčené. Ale letos proběhl případ z 1953 tak,že některé křivdy nejsou promlčeny. Mí rodiče byli nemocní a tohle jim ublížilo, již nežijí, ale já a mí dva bratři jsme tu nespravedlnost také zažili. Děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Podle Občanského zákoníku se náhrada nemajetkové újmy v penězích promlčuje v běžné tříleté lhůtě, pokud bylo právo na náhradu přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu či jiného orgánu, pak ve lhůtě deseti let ode dne, kdy mělo být rozhodnutí plněno.
Doporučuji Vám vyhledat si advokátní kancelář zabývající se těmito případy, kterým předáte všechny podklady a budou schopni z nich zjistit údaje o tom, zda Váš nárok je stále platný. V případu z roku 1953 se s velkou pravděpodobností jedná o záležitost, která byla již v minulosti řešena specifickým způsobem a nebude ho možné použít jako příklad, že nedochází k promlčení těchto práv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.