Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitelkou nĕkolika pozemků (zavedeny v katastru jako trvalý travní porost, orná půda), které byly v roce 2002 zavedeny do Územního plánu jako Plochy průmyslové výroby. Podle nového územního plánu by mĕla přes mé pozemky vést silnice. Chtĕla jsem se zeptat na vyvlastnĕní ze strany města těchto pozemků - je cena daná jako pozemky zemĕdĕlské nebo průmyslové?

Jak se určuje částka nebo náhrada za vyvlastnění? Děkuji, Katka

ODPOVĚĎ:
Zákon o vyvlastnění rozlišuje mezi tzv. cenou zjištěnou a cenou obvyklou. Při vyvlastnění se pro obě ceny nechá vypracovat znalecký posudek a vyvlastňuje se za tu z nich, která je větší. 
  • Cenu zjištěnou podle cenového předpisu znalec vypočítá podle § 28 vyhlášky č. 540/2002 Sb. nebo je stanovená cenovou mapou příslušné obce.
  • Cena obvyklá je v podstatě tržní cena, která by byla dosažena při prodejích stejného, případně obdobného majetku v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění. Znalec musí při jejím výpočtu vzít v úvahu všechny okolnosti, které mohou mít na cenu vliv, s výjimkou mimořádných okolností trhu, osobních poměrů a zvláštní obliby. Měl by provést analýzu trhu, a zjistit tak, jaké byly ceny minulých prodejů v dané lokalitě s ohledem na trendy apod.

Ve Vašem případě se cena bude vypočítávat dle toho, co máte uvedeno v katastru nemovitostí (tedy trvalý trávní porost, orná půda).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.