Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Syn má byt (podílové vlastnictví majitelů bytových jednotek). Byt si dává dohromady a bere si na tyto úpravy úvěr - ručit mu bude jeho otec. Na získání bytu potřeboval peníze hotově, tak jsme mu jako jeho rodiče také nějaké peníze na tento účel poskytli. Syn je otcem malého dítěte, s matkou dítěte (nebyli oddáni) se však nedávno rozešli.

Zajímalo by mne, kdo by zdědil byt, kdyby se něco se synem stalo a jak toto ošetřit, aby otec syna (můj manžel) nepřišel jako ručitel o peníze a také my jako rodiče abychom nepřišli o peníze, které jsme synovi na koupi bytu poskytli (bez nějaké smlouvy). Moc děkuji za odpověď. Alena

ODPOVĚĎ:
Nezletilý potomek Vašeho syna je jeho jediným dědicem. Pokud se tedy cokoliv Vašemu synovi stane je vnuk jeho jediným dědickým nástupcem. Paradoxně v této situaci není ani závěť zcela jistým řešením situace, protože v § 479 je stanoveno dědické minimum, na které mají potomci nárok, což u nezletilého znamená nárok na celý podíl (a vnuk jako jediný dědic má tedy nárok na celé dědictví).
Co se týče ručitelského závazku - věřitel by musel se změnou dlužníka souhlasit a o tom se v případě, že do práv dlužníka nastoupí nezletilý dědic (resp. jeho finanční záležitosti bude obstarávat soudem určený zástupce) dá jen ztěží uvažovat. Takže by se na povinnosti uhradit závazek ručitelem nic nezměnilo.
Mohu Vám pouze poradit, aby syn závěť sepsal, svůj majetek nějak spravedlivě rozdělil a kdyby došlo k jeho smrti, tak byste museli doufat, že závěť nebude napadena pro neplatnost ze strany dědice (resp. jeho zástupce).
De facto tímto postupem můžete pouze získat, protože ze zákona Vám z dědictví nic nenáleží (za předpokladu, že bude potomek k dědictví povolán).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.