Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem členem SBD Ostrava-Vítkovice, k 31.12.2008 jsem musela uhradit formou členského podílu (cca 2300 Kč) koupi pozemku pod domem, což se také stalo. Bohužel, celému domu byly zálohy za zastavěný pozemek družstvem neoprávněně účtovány až do září 2010, poté přišla předsedkyně domovní samosprávy, že nám budou peníze vráceny do října 2010. Nestalo se tak, takže jsem v říjnu psala na SBD a bylo mně sděleno, že pokud sdělím číslo účtu, peníze vrátí do konce roku 2010. Opět se tak nestalo a před týdnem jsem psala na SBD znovu s žádostí o vysvětlení.

Dnes mně však k mému údivu a pobouření přišla odpověď - že si domovní samospráva (samosprávu tvoří 6 osob ze 72 bytových jednotek) 28.1.2011 odhlasovala, že tyto peníze se vracet nájemníkům nebudou, ale že je převede na fond oprav.
Musím sdělit, že bez mého vědomí. Dodnes nikdo z domovní samosprávy nepřišel s tímto návrhem, ani mně nic nebylo oznámeno, proto se ptám - je možno takovouto situaci tolerovat? Slečna z SBD ještě sdělila, že se bude muset konat domovní schůze, kde by tedy nájemníci měli rozhodnout, zda SVÉ peníze dají do fondu oprav, nebo ne. Do té doby budou peníze blokovány. A ještě jeden dotaz - stačí ke schválení převedení peněz určité procento nájemníků, nebo musí souhlasit všichni? A v případě, že mé NE nebude akceptováno - jak mohu dále postupovat? Děkuji, Draha

ODPOVĚĎ:
Vyčkejte na svolání členské schůze. Domnívám se, že vzhledem  k tomu, že prostředky byly vybrány neoprávněně, tak s nimi nelze disponovat jako s majetkem družstva, tudíž nelze akceptovat pouze většinové rozhodnutí o jejich přesunu mezi účetními položkami družstva. V případě, že by mělo dojít k přesunu neoprávněně vybraných prostředků do fondu oprav z toho důvodu, že tak bylo odhlasováno na členské schůzi, budete se muset obrátit na soud s žalobou na určení neplatnosti schůze a žádostí o vyplacení neoprávněně vybraných částek.
Předesílám, že si nemohu ověřit, z jakého důvodu byly zálohy vybírány neoprávněně, čerpám tuto informaci pouze z Vašeho dotazu, a moje odpověď platí jen pokud opravdu tato neoprávněnost existuje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.