Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kamarád mne požádal o půjčku, vyhověl jsem mu, půjčil jsem si peníze, sepsali jsme smlouvu a tím naše přátelství skončilo. Zjistil jsem, že má "kamarád" milionové dluhy, několik exekucí - o těch mne neinformoval (samozřejmě). Podobným způsobem připravil o peníze i ostatní kamarády ba i rodinu. Dluží mi 180.000 Kč, splácení se vyhýbá. Říkal mi, že je na něj 8 exekucí a že ze mě nic nevymůže a ať ho už neotravuju.

Dluží i sestře (800.000 Kč), dům jeho otce je v zástavě. V minulosti byl trestán za finanční podvod a teď snad údajně i navzdor těmto dluhům opět podniká. Zajímalo by mě,  jestli toto jednání naplňuje skutkovou podatatu trestného činu podvodu a hrozí mu nějaký nepodmíněný trest nebo jestli je nepostižitelný. Za jak dlouho se promlčí smlouva o půjčce? Děkuji, Dalibor


ODPOVĚĎ:
O trestném činu (a skutkové podstatě) podvodu se mluvit nedá, protože jste nebyl uveden v omyl – kamarád Vám nic nezamlčel, to jen Vy jste se neptal a nezjišťoval si, komu půjčujete peníze. Další znaky skutkové podstaty podvodu také nejsou naplněny. A o vězení se v tomto případě také mluvit nedá – kamarád je pouze nesolventní a půjčuje si, kde může. Je těžko prokazatelné, že jedná v úmyslu podvést.
Nárok na vrácení půjčené částky se promlčí po marném uplynutí lhůty tří let od data splatnostimarné uplynutí znamená, že po 3 roky od data splatnosti půjčky nebyla podána žaloba na vrácení půjčky (výzvy a urgence nepřerušují běh promlčecí doby).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.