Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla bych dotaz ohledně dědického řízení a s tím související dědickou daň. Ve svém věku 25 let již nemám rodiče (oba zemřeli) a od 12 let jsem byla soudně svěřena do péče svých prarodičů, u kterých mám doposud uvedenou adresu trvalého bydliště. Mám ještě jednoho bratra, který však po úmrtí našich rodičů do péče prarodičů svěřen nebyl a trvalé bydliště u nich ani nikdy neměl. Minulý rok zemřela babička a veškerý majetek připadl dědečkovi. Jedinými dědici po dědečkovi jsem tedy nyní jen já a můj bratr (nikdo další z příbuzných v 1. ani 2. linii dědictví dle zákona není).

Dědeček chce veškerý majetek odkázat mě a neví, zda je nutné sepisovat závěť nebo zda tím, že jsem byla ve 12 letech soudně svěřena do jejich péče (bratr ne), jsem jedinou dědičkou ze zákona já. Pokud by tedy závěť sepsána nebyla, v jakém poměru by se případně dělil jeho majetek mezi mne a mého bratra? Pokud by dědictví ze zákona bylo rovnoměrně rozděleno mezi mne a mého bratra, dědeček by chtěl sepsat závět a vše odkázat mne, případně mne ještě za svého života vše převést (darovat) – co je finančně z hlediska daní a dalších poplatků s tím souvisejících (notář atd.) výhodnější? Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Dědeček musí sepsat závěť – faktický stav, že jste byla  jím vychovávaná a žila jste s ním nepopírá nárok Vašeho bratra na svůj dědický podíl. Stačí, když dědeček všechno odkáže Vám, jakožto univerzálnímu dědici.
Pokud závěť nebude sepsána, budete s bratrem dědici rovným dílem – tedy půl na půl.

Darování mezi vámi bude osvobozeno od daně – jste příbuzní v linii přímé. Takže tímto způsobem bych řešila převod majetku, který Vám má připadnout.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.