Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před dvěma lety jsem se s přítelem nastěhovala do zahradního domku jeho maminky. Jeho maminka mu podepsala darovací smlouvu. Začala rekonstrukce, domek jsme celkově předělali. Na část rekonstrukce nám přítelova maminka, část jsem platila já. Po ukončení rekonstrukce jsme s přítelem zjistili, že nám zmizely dokumenty, tj. darovací smlouva a další dokumenty, které nebyly tak moc důležité.
Věřili jsme mamince a v době, kdy jsme potřebovali pohlídat psa, jsme jí nechali přespat v rekonstruovaném domku a pak jsme prostě smlouvu o darování nemovitosti nenašli. Po roce a půl maminka onemocněla a tento domek napsala přítelově sestře, ale dobře obě věděly, že to není vpořádku. Nedávno maminka zemřela. Zjistili jsme, že i další nemovitosti maminky jsou pryč, ale nám šlo jen o ten zahradní domek, který jsme opravili a měl zůstat nám. Přítelova sestra mu na jeho prosbu poslala darovací smlouvu, i když ví, že jí nemůže podepsat. Prosil sestru, aby darovací smlouvu napsala na mě, ale ona to odmítla. Chceme zpět co nám patří, ale jak jsem psala přítel má velké dluhy. Já dluhy nemám a proto mi domek chtěl darovat, abychom v klidu žili. Děkuji, Kristýna


ODPOVĚĎ:
Sestra Vám může domek darovat a nebo ať Vám ho Váš přítel neprodleně daruje, po té, co ho získá on. Snad si žádný věřitel nevšimne tohoto úkonu.
„Dobrovolná“ nemajetnost, tedy situace, kdy se dlužník zbavuje svého majetku, proto aby mu nebyl postižen exekucí, je totiž také sankcionovatelná – a to neplatností úkonu, který byl zakrývací (ve Vašem případě převod majetku mezi Vámi).
Pokud Váš přítel hradí závazky jak má, tak není důvod se bát nějakého věřitele a toto zakrývání pravděpodobně projde, pokud je nehradí, tak je to risk, ale nic jiného Vám nezbývá.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.