Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla jsem se zeptat, jestli je oprávněn nahlížet státní policista do policejního spisu (týká se přestupku, který bude předán orgánům správního řízeni, přestupková komise) pokud nemá policista nic společného s případem a jeho šetřením, ale použije to jen pro své soukromé účely (zvědavost). Chtěla bych vědět, jestli byl v tomto případě porušen zákon a zda moho podat stížnost. Jsem z toho hodně znepokojená. Děkuji, Bedřiška


ODPOVĚĎ:
Policista je vázán mlčenlivostí, takže i když by do spisu nahlédl nesmí s informacemi získanými dále nijak nakládat a pokud tak učiní, je jeho jednání protiprávní a kromě soudního postihu může být postižen i kázeňsky. Doporučuji informovat jeho nadřízeného a požádat o prošetření Vašeho podezření a učinění příslušných kroků. Pokud by nedošlo ke zneužití získaných dat, nepodaří se prokázat, že policista jednal v rozporu se zásadou mlčenlivosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.