Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala, jak postupovat v případě, že mi nebyla vrácena platba za stornovaný pobyt na táboře. Dne 28.4. 2010 v dopoledních hodinách jsem zaslala e-mailem přihlášku svých dvou dětí na tábor. Ihned jsem také provedla bezhotovostní platbu v částce 7.400,-- kč (2x 3.700,--) ze svého účtu na účet, který byl uveden jako účet pro zasílání plateb na tento tábor. Jako variabilní symbol jsem uvedla rodná čísla dětí, tak jak to bylo požadováno. Ještě téhož dne v 15:43 hod. jsme na stejný e-mail, na který jsem zaslala přihlášku, zprávu, že tuto přihlášku ruším, a protože nejsou děti ještě zařazeny do stavu, žádám o zaslání celé částky zpět. Bylo mi zasláno stejného dne v 22:16 hod. e-mailem (tedy podstatně později, než jsme zaslala e-mail s tím, že přihlášku ruším), že přihlášky dorazily a prý děti mají vybraný termín rezervovaný.

K e-mailu, kde jsem žádala o to, že ruším přihlášku a ať nejsou zařazeny, nebylo nic řečeno. Několikrát jsem telefonicky i e-mailem vyzývala, ať mi jsou peníze zaslány zpět, paní, která tábor pořádá mě upozornila na storno - podmínky, které hodlá uplatnit a do dnešního dne neposlala na můj účet žádnou částku.
V přihlášce jsou uvedeny stornovací podmínky – při platbě celé částky najednou – 30 % ze stanovené ceny pobytu, dojde-li ke stornu účasti v době do 40 kalend. dnů před nástupem. Ještě je zde uvedeno, že účast na pobytu je stornována ke dni, kdy zákazník sepíše záznam o zrušení své účasti na přihlášeném pobytu, který ale není nikde uveden. V korespondenci zrušení pobytu není popřeno, ale stále se odvolávají na stornovací podmínky.
Mohu požadovat vrácení celé částky nebo jen částky, od které se odečte částka storna? Jak mohu vymáhat vrácení zaplacené částky za zrušený pobyt, je možné, že bych v případě podání žaloby u soudu , neuspěla? Kdo hradí soudní poplatky v případě, že bych uspěla? Jak dlouho asi soudní řízení trvá? Lenka

ODPOVĚĎ:
Můžete požadovat zpět částku, která je snížená o částku storna. Sepsání záznamu je poměrně nejasný pojem, domnívám se, že písemné zrušení (pomocí emailu) je dostačující. Bez dohody je možné požadovat vydání bezdůvodného obohacení soudně. Na Vás bude, abyste prokázala, že máte na tyto prostředky nárok. Vzhledem k písemné komunikaci by to pro Vás neměl být problém. Soudní poplatky hradí ten, kdo prohraje. Už při sepisování žaloby požadujte náhradu nákladů, aby o nich soud rozhodl nejpozději s rozsudkem. Řízení může v prvním stupni trvat i tři roky, při odvolání další dva až tři roky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.