Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V bytě zesnulého je hlášena další osoba, která není dědicem. Pokud tato osoba byt užívá, je ze zákona povinna do ukončení dědického řízení, pokud byt užívá, platit všechny poplatky spojené s užíváním bytu? Pokud tato osoba je hlášena ve dvou bytech, které patřily zesnulému, je povinna hradit veškeré náklady bez ohledu na to, jestli oba byty využívá či nikoli?

Měla by tato osoba se v případě úmrtí z bytu, který neužívá automaticky odhlásit? Je povinna zaplatit dluhy, které vznikly na nájmu neužívaného družstevního bytu, protože je tam hlášena? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Záleži na tom, kdo je ona "osoba" a jaká práva a povinnosti k bytu má.
Pokud jej pouze užívala a náklady spojené s bytem hradila na základě dohody se zůstavitelem a tedy právně žádné povinnosti k bytu nemá (např. není účastníkem smlouvy s energetickou společností, plynárnami apod.), pak úmrtím zůstavitele nemá právo v bytě zůstávat (či do něj být nahlášena).
Pokud máte na mysli "nahlášena" ve smyslu, že tato osoba má v bytě trvalé bydliště:
Trvalé bydliště je pouze evidenční údaj, nicméně možnost zrušit této osobě trvalé bydliště v nemovitosti má vlastník, dědici pouze se svolením soudu.
K poplatkům spojeným s bytem - pokud neexistuje právní titul, který by jí to ukládal, tak povinna je platit není, a neplacením bude zatěžovat pozůstalost, tedy dědice, nicméně dědici mají vůči této osobě regresní nárok na úhradu škody, kterou způsobila. Právním titulem nemusí být nutně smlouva - např. poplatek za odvoz komunálního odpadu je povinna hradit každá fyzická osoba mající trvalé bydliště v určité obci (vyjma osob osvobozených, např. umístěných ve věznici).
Lze doporučit, abyste vyzvali osobu, která byt užívá (či je v něm nahlášena), aby jej dobrovolně opustila a tyto nemovitosti mohli být zapečetěny do ukončení dědického řízení (opatřením notáře, které můžete navrhnout). K vystěhování doporučuji dát lhůtu, po jejímž uplynutí bude zastaven přívod energií z důvodu stanovení pasiv a aktiv pozůstalosti. Na tento důsledek je vhodné tuto osobu upozornit.
K dluhu na neužívaném bytu:
Osobě s trvalým bydlištěm v takovém bytě, která jej ovšem neužívá, nemůžete předložit k úhradě dluhy vzniklé na nájemném, jelikož je nezapříčinila.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.