Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V jakém jazyce musí být dodávány manuály k měřícím přístrojům v České a Slovenské republice? Pro naše servisní oddělení v pražské a bratislavské pobočce jsme si objednali měřící přístroje a měli jsme zato, že obdržíme manuály v příslušném jazyce.

Dostali jsme tuto odpověď: Na Slovensku je zákonná povinnost dodávat s přístrojem manuál v SK / CZ. V CZ tato norma neplatí, pokud se obchoduje dle obchodního zákoníku. Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Řídí-li se právní vztah českým Obchodním zákoníkem, t.j. jsou-li smluvními stranami podnikatelé (což ve Vašem případě předpokládám), není povinnost dodat ke zboží návod k použití v českém jazyce zákonem skutečně předepsána a prodávající tak může dodat manuál v jakémkoli jiném jazyce. Tato povinnost je dána pouze v právních vztazích spotřebitelských, což však není Váš případ.
S ohledem na výše uvedené je proto v obchodních vztazích obvyklé sjednat povinnost prodávajícího k dodání českého návodu k použití již v kupní smlouvě.
Co se týče právní úpravy jazykových verzí dodávaných manuálů dle slovenského právního řádu, ve slovenském Obchodním zákoníku jsem zakotvení této povinnosti nenašel. Je proto pravděpodobné, že tato povinnost je prodávajícímu stanovena v jiném právním předpise, jehož znění však nejsem bez znalosti slovenského právního řádu schopen dohledat. S ohledem na to, že ve Vašem dotazu zmiňovaná odpověď byla co do české právní úpravy pravdivá, lze se dle mého názoru spolehnout i na pravdivost odpovědi, týkající se slovenské právní úpravy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.