Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním ideální polovinu činžovního domu spolu s mým strýcem (bratr mého dědy). Před 3 lety jsem ji dostala od svých rodičů. Jde o činžovní dům s nájemními byty a nebytovými prostorami, prostory i byty se pronajímají. Strýc s rodinou mají k užívání v domě byt 4+1, já nemohu užívat nic.

Jednou za rok dostanu vyrozumění, jaké jsem měla výnosy, náklady a zisk. Zisk nikdy nedostanu, ale musím z něho platit daně. Strýc se mnou nechce nic řešit - nutné opravy, vrácení zisků, nájemníci atd. Snažím se již rok o schůzku, ale stále se vymlouvá, že je nemocný a nemůže se sejít. O doporučených dopisech tvrdí, že je nedostal. Jak mám dále postupovat a jak strýci doručit nutné dokumenty tak, aby nemohl tvrdit, že je nedostal, případně aby nemohl tvrdit, že v dopise bylo něco úplně jiného. Děkuji, Žaneta

ODPOVĚĎ:
Výše podílu (ve vašem případě polovina) vyjadřuje práva a povinnosti ze spoluvlastnictví. Z toho vyplývá právo např. na polovinu výnosů nebo povinnost nést polovinu nákladů na nemovitost.
Spoluvlastník má pak právo na náhradu za to, že neužívá společnou věc v rozsahu jeho spoluvlastnického podílu. Není-li vám zajištěno užívání věci podle spoluvlastnického podílu, máte nárok na poskytnutí tomu odpovídající náhrady. Pokud totiž spoluvlastník užívá společnou věc nad rozsah svého spoluvlastnického podílu, vzniká mu tím bezdůvodné obohacení, které je povinen vydat (v peněžní formě). Tento nárok pak lze vymáhat u soudu.
Pokud by vám navíc nebylo umožněno vstupovat na nemovitost, můžete (analogicky) využít vlastnické žaloby (zejména žalobu negatorní - ochrana proti neoprávněnému rušení).
Pokud byste si sama nevěděla rady, můžete navštívit advokáta a poradit se s ním o průběhu nebo se nechat i zastupovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.