Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V souvislosti se zajišťováním úvěru jsem po ústní dohodě s klientem, zařídil a zaplatil (6.000,- Kč) odhad jeho nemovitosti. Klient však neplnil podmínky pro poskytnutí úvěru (po dobu min.3 měsíců po sobě řádně hradit splátky předešlého úvěru), proto mu úvěr nebyl poskytnut.

Po cca 9 měsících handrkování jsem na klienta nedávno podal trestní oznámení s podezřením na podvod. Vyšetřovatel PČR mne kontaktoval za účelem sjednání termínu výslechu a současně s tím mi do telefonu sdělil, že toto jednání nelze posuzovat jako podvodné a doporučil mi, abych vše řešil jako občansko-právní spor formou žaloby. Schůzku s vyšetřovatelem mám dne 28.11.2011. Na základě vyjádření vyšetřovatele se dá očekávat jeho postoj k této záležitosti. Je názor vyšetřovatele je správný, či zda byl správný můj postup v souvislosti s podáním trestního oznámení. Jsem si vědom, že jsem mohl rovnou dluh vymáhat podáním žaloby. Děkuji, Timur

ODPOVĚĎ:
Nejsem zcela obeznámena s vaší situací, avšak lze doufat, že vyšetřovací orgány vzaly v úvahu všechny rozhodné skutečnosti a dle nich popsané jednání nenaplňuje znaky trestného činu.
Můžete svůj nárok uplatňovat i v občanskoprávním řízení. Zde však jako žalobce musíte prokázat vznik škody, protože na vás leží důkazní břemeno sporu. Pokud byla uzavřena pouze ústní dohoda, lze předpokládat, že byste takovou povinnost nesplnil.
Příště uzavírejte veškeré závazky v písemné podobě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.