Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak má škola postupovat, pokud si 18-ti letá studentka nepřeje, aby její otec, v současnosti v rozvodovém řízení s matkou, dostával jakékoliv informace o jejích studijních výsledcích. Školský zákon §21 ods.3, říká:

"Na informace podle odstavce 1 písm.
b) mají v případě zletilých žáků a studentů právo také jejich rodiče, popřípadě osoby, které vůči zletilým žákům a studentům plní vyživovací povinnost".
Jak škola zjistí, že opravdu vyživovací povinnost plní? Jak to právně ošetřit? Děkuji, Dita

ODPOVĚĎ:
Pokud si otec nebude výslovně přát, aby mu škola informace poskytovala, tak mu je (dobrovolně) nedávejte.
Výživné je chápáno jako zákonný nárok dítěte na poskytnutí prostředků k jeho živobytí, které trvá do té doby, než je dítě schopné se o sebe samostatně starat. Vyživovací povinnost je chápána v širokém slova smyslu.
Škola samozřejmě nemá a nemůže mít mechanismy na to, aby zjišťovala, kdo takovou povinnost plní, popř. v jakém rozsahu. Právně nejúčinnější by tak bylo písemné a tedy výslovné vzdání se práva otce na poskytování informací podle školského zákona, případně dohoda rodičů, že nadále budou tyto informace poskytovány pouze matce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.