Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Doopatrovala jsem strýce, byla jsem jeho neteř. Já jsem bydlela s ním v jedné domácnosti, mám přechodný pobyt na téže adrese. Po smrti nezanechal závěť. Zbylou rodinu má na Slovensku. Mohou mne tito dědici násilím donutit opustit byt? A nebo můžu žádat, aby mi našli náhradní bydlení?

Budu něco dědit jako spolužijící osoba? Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Podle §474 Občanského zákoníku platí, že nedědí-li zůstavitelovi potomci (děti, vnuci, pravnuci), dědí v druhé dědické skupině manžel nebo partner, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. Dědí stejným dílem, manžel nebo partner však vždy nejméně polovinu. Do dědictví tak budete zahrnuta pouze tehdy, nedědí-li potomci.
Jestliže se jedná o byt v nájmu a nájemce zemře (nejde-li o byt ve společném nájmu manželů), stávají se nájemci (společnými) jeho děti, rodiče, sourozenci, zeť a snacha, kteří prokáží, že s ním žili v den jeho smrti ve společné domácnosti a nemají vlastní byt. Nájemci (společnými) se stávají také vnuci nájemce a ti, kteří pečovali o společnou domácnost zemřelého nájemce nebo na něho byli odkázáni výživou, jestliže prokáží, že s ním žili ve společné domácnosti nepřetržitě alespoň po dobu tří let před jeho smrtí a nemají vlastní byt. Jedná se o tzv. zvláštní sukcesi v případě nedružstevního bytu podle §706 obč. zákoníku; některé práva tak přecházejí smrtí nezávisle na dědění (mimo dědické řízení). Pokud je byt v osobním vlastnictví, záleží na výsledku dědického řízení, popř. na dohodě dědiců. Pokud byste se stala dědicem, mohlo by vám být zřízeno věcné břemeno užívání; v ostatních případech záleží na dohodě.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.