Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak žalovat v případě, že zaměstnavatel Vás účelově uvede v omyl a nepřizná vám ohodnocení podle vzdělání, s odkazem, že nelze přiznat vyšší platovou třídu. V průběhu zaměstnání nakonec zjistíte, že lidé vykonávající práci ve stejném rozsahu a naprosto shodnou (jedná se o státní zařízení) mají platovou třídu vyšší a přitom vzdělání oproti vám nižší.

Podaná žaloba by měla být na vydání neoprávněného majetkového zisku, či na náhradu škody? Musí být požadovaná částka přesně vyčíslená? Počítá se do lhůt i doba, kdy jste vše uplatňoval přímo u zaměstnavatele, či nadřízeného orgánu a nebo lhůta začíná běžet až podáním k soudu? Děkuji za Vaši odpověď. Milena

ODPOVĚĎ:
Žalovat můžete jak na bezdůvodné obohacení zaměstnavatele nebo na škodu, která vznikla Vám - fakticky je toto jedno. Žádat o vydání bezdůvodného obohacení (nebo nahrazení škody) můžete až do deseti let zpětně - tedy od doby, kdy škoda či obohacení vzniklo (10 let je promlčecí lhůta pro úmyslně způsobenou škodu či bezdůvodné obohacení). Promlčecí lhůta se počítá do podání k soudu (takže podáte-li žalobu 1/1/2011 na vydání úmyslně způsobené škody, můžete požadovat škodu nejstaršího data 1/1/2001; tak stejně u bezdůvodného obohacení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.