Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měl bych dotaz ohledně dopravní nehody, která se stala dne 10.12.2009. Osoba blízká, způsobila dopravní nehodu, při které došlo k poškození druhého vozidla (kamionu) a z místa nehody odjela. Druhý den jsem nehodu došel nahlásit na Policii a toto jsem uvedl, škodu jsem nahlásil rovněž na pojišťovnu. Policie zjistila, že řidič kamionu nese na nehodě spoluvinu (20%) a později případ odložila.

Nyní po mne pojišťovna požaduje náhradu škody, kterou vyplatila z mého povinného ručení poškozenému ve výši 70.000 Kč. Právník pojišťovny argumentuje zákonem č. 168/1999 Sb. §10 odst. 1 písm. d) - tzn., že že pojištěný bez zřetele hodného důvodu nesplnil ohlašovací povinnost dopravní nehody, která je škodnou událostí a v důsledku toho byla zttížena možnost řádného šetření pojistitele podle § 9 odst. 3 a argumentuje zvláštním právním předpisem č. 361/2000 Sb. v platném znění, § 47 odst. 4, písm a): dojde-li při dopravní nehodě k usmrcení nebo zranění osoby nebo k hmotné škodě převyšující zřejmě na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcech částku 50.000Kč, nebo nedohodnou-li se na míře účasti na způsobení vzniklé škody (odst.5), jsou účastníci nehody povinni neprodleně ohlásit dopravní nehodu Policii. Pojišťovna mi poslala dopis, kde po mne požaduje vyplacené pojistné ve výši 100%, což je 70.000. Kč. Jedná se o druhé upozornění, jelikož mi už jedno upozornění zaslali - s tímto jsem zašel za právníkem a ten mi sdělil, že se spojí s právníkem pojišťovny a zařídí to - vzal si moji plnou moc. Nyní mi přišlo druhé upozornění a já Vás prosím o radu, jak se zachovat? Mám škodu uhradit, nebo případ nechat dojít k soudu, jak vyhrožuje pojišťovna? Přijde mi, že právník pojišťovny argumentuje starým zákonem. Myslím, že pokud způsobená škoda na vozidle nepřesáhne 100.000Kč není nutné hlásit nehodu na policii (pojišťovna uvádí 50.000 Kč). Prosím o váš nezávislý názor. Jaké mám vyhlídky, v případě soudu? Děkuji. Mojmír
ODPOVĚĎ:
Pokud způsobená škoda nepřesáhne 100.000 Kč, není nutné škodu hlásit policii. Pojišťovna tedy skutečně argumentuje starou právní úpravou. Navíc uvádíte, že jste v tomto případě nehodu bez zbytečného odkladu ohlásil na policii. Policie si tato hlášení vede, takže můžete v případném soudním řízení požádat policii o tento důkaz. Poté již nebude možné po Vás tyto peněžní prostředky vymoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.