Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jakou právní oporu má moje babička v případě, když bydlí v dvougeneračním domě a na společné úzké chodbě, resp. schodech, po kterých prochází do svého bytu v prvním patře, je neustále cca 40 kg vážící pes, druhého přízemí obývající rodiny?

Zmíněný pes často překáží v průchodu, je necvičený a neposlouchá, jeho majitelé navíc neuklízí v krátké době exkrementy. Pes má přitom u domu dostatečně pohodlnou boudu a značný výběh kolem domu. Do vlastního bytu jej majitelé nevpouštějí a svým pobytem na společných a jediných průchozích prostorách značně ztěžuje a znepříjemňuje pohyb mé babičce. Domluva s majiteli psa není možná. Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel zcela přesně nevyplývá, z jakého právního titulu Vaše babička byt v domě obývá, pro svou odpověď budu předpokládat, že je vlastnicí tohoto bytu a podílovou spoluvlastnicí společných prostor v domě.
Dle § 126/1 Občanského zákoníku má vlastník právo na ochranu proti tomu, kdo do jeho vlastnického práva neoprávněně zasahuje. Dle § 127/1 Občanského zákoníku se musí vlastník věci (tedy sousedé Vaší babičky) zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv.
Domnívá-li se proto Vaše babička, že obtěžování v podobě volného pohybu psa ve společných prostorách domu překročilo míru přiměřenou poměrům, může se obrátit na soud s žalobou, v níž vylíčí všechny rozhodné skutečnosti, přiloží maximum důkazů (zejména kopie veškeré písemné komunikace se sousedy, případnou fotodokumentaci, může rovněž navrhnout provedení svědecké výpovědi toho, kdo má o poměrech v domě povědomí) a bude se domáhat, aby soud uložil jejím sousedům povinnost zdržet se do budoucna závadného jednání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.