Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dokončujeme stavbu domu a nyní řešíme domovní čističku odpadních vod. Byl jsem pro informace na MěU v Třinci, kde mi paní ze životního říkala, že není možné vypouštět odpadovou (čištěnou) vodu z čističky odpadních vod ČOV do dešťové kanalizace, kterou máme u domu a do které již ústí svody z našich okapů a drenáží.

Ta samá paní ústně toto mému sousedovi před cca 18 měsíci povolila s tím, že stačí, když doloží souhlas správce této dešťové kanalizace a souhlas správce vodního toku, do kterého dešťová kanalizace ústí. Bohužel i přes souhlas odboru životního prostředí to soused nemohl zdárně dokončit, nedostal totiž souhlas správce vodního toku. V současné době toto schvaluje jiný pán, proto jsem se chtěl o totéž pokusit, ovšem zastavili mne hned na MěU, že i přes souhlas správce toku a kanalizace nám vypouštění vod z čističky odpadních vod ČOV do dešťové kanalizace neumožní, že jim to neumožňuje zákon. O kousek dále ve Frýdku-Místku se to povoluje běžně bez problémů. Prosím tedy o informaci, kde je vlastně pravda, čím se úředník při schvalování musí řídit a pokud možno v odpovědi připojte podle kterého zákona mi můžou vypouštění vody z ČOV do dešťové kanalizace povolit, resp. zakázat. Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
Možnost napojení na dešťovou kanalizaci je naprosto závislá na konkrétní situaci v konkrétní lokalitě, protože v různých místech je situace velmi rozdílná. V zásadě však platí, že odpadní vodu, bez ohledu na stupeň jejího vyčištění, je třeba dopravit vodotěsným způsobem do vodního toku, což dešťová kanalizace většinou nesplňuje. Absolutně povoleno či zakázáno vypouštění do dešťové kanalizace zákonem není uloženo, protože záleží na konkrétním vyhodnocení situace odpovědným úřadem v danou chvíli a v daném místě. Můžete se domáhat poskytnutí informace, proč úřad odmítá povolit takové nakládání s odpadními vodami.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.