Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako dojič na automatizované dojírně mléčné farmy. Jednoho dne byla naše dodávka do mlékárny znehodnocena antibiotiky a mlékárna mléko nepřevzala. Toto vznikne podojením léčené krávy, jejíž mléko se v normálním případě odděluje od dodávky. Pracujeme zde čtyři zaměstnanci a pouze jeden z nás toto zapříčinil. 

Bohužel se nikdo nedoznal, a není způsob jak toto konkrétně jednotlivci dokázat. Má zaměstnavatel právo rozdělit škodu mezi všechny čtyři zaměstnance a bez prokázání viny, a tím pádem vlastně potrestat tři zaměstnance, kteří nezpůsobili žádnou škodu. Ještě pro doplnění, pojištění odpovědnosti sjednáno máme, bohužel pojišťovna odmítla úhradu a škodu neuznala. Děkuji, Leopold

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen vinu příslušného zaměstnance prokázat – musí prokázat porušení pracovní povinnosti, vznik škody, příčinnou souvislost mezi porušením pracovní povinnosti a vznikem škody a zavinění na straně zaměstnance, pokud  toto všechno  prokázat nemůže, tak nemá právo požadovat zaplacení náhrady škody.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.