Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme podílové spoluvlastnictví na společných prostorách v domě. Mám zakoupený podíl a nemám přístup do společné místnosti, která se nachází vedle kotelny. Přistěhoval se nový spoluvlastník ,který si tuto místnost přivlastnil uzamkl a nikoho z ostatních spoluvlastníku nehodlá pustit.

Tuto místnost mu přidělila jedna ze spoluvlastnic,která ráda rozhoduje za druhé spoluvlastníky aniž by k tomu měla právo.Měla bych ještě jeden dotaz zda potřebují majitelé ,kteří prodávali svůj vlastnický podíl na domě svolení od ostatních spoluvlastníků.Není zde podílové spoluvlastnictví bytových jednotek.Je to dům o 5 bytových jednotkách. Prosím o radu.  Děkuji za odpověd, Radana

ODPOVĚĎ:
O hospodaření se společnou věcí (tedy společnými prostory) se podle zákona rozhoduje většinou počítanou dle velikosti podílů, nikoliv aby za Vás rozhodoval jeden ze spoluvlastníků. Pokud tato místnost spadá do společných prostor spadajících do majetku v podílovém spoluvlastnictví, pak máte nárok na přístup do těchto prostor.
Pokud máte dům v podílovém spoluvlastnictví, tak při převodu tohoto podílu (koupě, dar, atd.), máte  jako spoluvlastníci předkupní právo, pokud se tedy nejedná o osobu blízkou  k osobě převodce (příbuzní v řadě přímé, sourozenci, manžel či partner).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.