Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sousedům dům stojí na hranici s naším pozemkem. V létě minulého roku se rozhodl, že si postaví pergolu podél celého domu cca 30m2, na černo bez stavebního ohlášení nebo povolení. Zboural cca 1m vysokou zítku, stojící na našem pozemku, přestavěl ji na zeď vysokou cca 2,5 m a o tuto zeď opřel pergolu. Pergola přesahuje 40 cm na náš pozemek.

Stavební úřad nařídil sousedovi předložit projekt a požární zprávu. Dnes je stavba v režimu dodatečného povolování stavby a připomínkování. Projekt je vypracován i s přesahem na náš pozemek. My máme v rukou vytyčovací náčrt, který dokládá vlastnictví pozemku, na kterém stojí zeď a i jiné doklady, kterými prokážeme v případě soudu naše vlastnictví. Je stavební úřad povinen přihlížet k tomu, že stavba zasahuje na cizí majetek a že soused nedodržel 2 m vzdálenost stavby od sousedního pozemku? Jaký má být náš další postup? Děkuji, Antonie

ODPOVĚĎ:
Stavební úřad musí mít k dispozici projekt, kde bude umístnění stavby. Takže pokud stavba není umístěna pouze na pozemku souseda a v příslušné vzdálenosti od hranice pozemků, nemůže jí stavební úřad schválit.
Pokud bude soused zasahovat od Vašeho vlastnického práva (bourat Vaše zdi apod.), můžete na něj podat žalobu na zásahy do vlastnického práva a žádat odškodnění nebo nápravu stavu. Příp. před žalobou podat návrh na vydání předběžného opatření s návrhem na vyslovení zákazu další výstavby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.