Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 1999 nabyl právní moci rozsudek - Odpůrkyně je povinná předmětný byt vyklidit a předat do 15dnů od poskytnutí náhradního bytu. V roce 2003 se změnil majitel nemovitosti. Nedošlo k vypořádání dluhů a přeplatků. Bývalý vlastník započetl promlčený dluh. Zadržela jsem si přeplatky za nevyčerpané služby, který mi nový vlastník nevyplatil.

V roce 2008 byla podána žaloba na určení, že povinnost k vyklizení bytu není vázána na zajištění bytové náhrady- § 80 písm.c o.s.ř. Rozsudek kraj. soudu zní - Určuje se, že povinnost vyklidit byt do 15 dnů od zajištění bytové náhrady dle pravomocného rozsudku z 1999 není nadále vázána na zajištění bytové náhrady. Dotaz - Mohu být exekučně vystěhována, když zaplatím penále a právníka? Nový majitel mě napsal, že se bude opírat o tento rozsudek. Jeden člověk s právním vzděláním mě řekl, ať nic neplatím, dělá to přes 100 000,-Kč, že stejně mě vystěhují.
Domnívám se, že doba prekluze, tedy všechny doby tříletá i desetiletá byly promlčeny, když nebylo požádáno o výkon rozhodnutí. A že po více jak 11letech by se už určovací žalobou neměli o co opírat. Jaké mám možnosti obrany když selhal stát i justice a já neměla na právníky. Není rovné postavení účastníků, je to v rozporu s Listinou. V kupní smluvě je věta. Prodávající prohlašuje, že na převáděných nemovitostech neváznou věcná břemena, zástavní práva či jiné právní závady.
Mohou mě po zaplacení penále a právníka tedy vystěhovat na ulici? Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Z dotazu není zřejmé v postavení, kterého subjektu vystupujete. Předpokládám, že jste nájemce bytu. Výkon rozhodnutí prvního rozsudku měl být nejpozději nařízen v roce 2009 (tedy 10 let od okamžiku přiznání práva). Určovací žaloba tedy v tomto ohledu byla podána včas a rozhodnutí, které bylo vydáno v roce 2008 je ve lhůtě pro promlčení výkonu prvního rozhodnutí. Navíc jím samotným začíná běžet nová promlčecí lhůta. Pochybení v tomto směru nespatřuji. Pokud má majitel nemovitosti zájem na tom, aby byl byt uvolněn pravděpodobně budete v následující době exekučně vystěhována; nepromlčená dlužná plnění může vymáhat bez ohledu na to, zda bude provedeno vystěhování či nikoliv. Dodatečné plnění jakýchkoliv nákladů nemá na rozhodnutí vliv a nemůže jej zrušit nebo změnit. To, že na domě vázly závazky (v rozporu se smlouvou) je záležitostí mezi prodávajícím a kupujícím.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.