Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám nějakou ochranu pokud se při placení leasingu opozdím se splátkou o měsíc a půl a s leasingovou společností se nelze dohodnout. Za toto opoždění si účtují pokutu ve výši 9000,- Kč. Leasing již platím 5 let a ještě rok zbývá a vždycky jsem zaplatil, najsem žádný neplatič ale mám plat zatížený exekucí a proto není vždy lehké dodržet jejich termíny.

Mám proti tomuto nějakou ochranu, jejich pokutu 9000,- jsem v minulosti již 3x zaplatil abych dal vše do pořádku ale jejich praktiky se mi v pořádku nezdají. Kamil

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je k dispozici prakticky jen ochrana soudní – můžete se tedy bránit podáním žaloby na určení neplatnosti právního úkonu, resp. žaloby na určení neplatnosti ujednání o smluvní pokutě, z důvodu jeho rozporu s dobrými mravy. V této souvislosti je velmi důležité vědět, v jakém režimu jste leasingovou smlouvu podepsal – zda byla tedy uzavřena podle Občanského či Obchodního zákoníku.
Obecně platí, že výkon práv a povinností vyplývajících z občanskoprávních vztahů nesmí být v rozporu s dobrými mravy (§ 3 Občanského zákoníku) a že právní úkon, který se svým obsahem nebo účelem příčí dobrým mravům je neplatný (§ 39 Občanského zákoníku).
Při posuzování přiměřenosti/nepřiměřenosti smluvní pokuty soud obvykle zohledňuje základní funkce smluvní pokuty, tedy její působení jako určité prevence, úhrady vzniklé škody a jako sankce za porušení smluvních povinností. Smluvní pokuta musí zahrnovat veškeré škody, které lze v souvislosti s porušením daného smluvního ustanovení rozumně očekávat a měla by rovněž působit jako určitá motivace pro řádné plnění smluvních povinností (tato motivace však nesmí být představována neúměrnou výší smluvní sankce). V neposlední řadě bude soud poměřovat výši finančního závazku, který je smluvní pokutou zajištěn (ve Vašem případě tedy jedné splátky) a výši smluvní pokuty.
Dospěje-li soud k závěru, že je smluvní pokuta ve Vašem případě nepřiměřeně vysoká, může jí zrušit jako celek (byla-li leasingová smlouva uzavřena dle Občanského zákoníku) či jí poměrně snížit a to až do výše skutečně vzniklé škody (byla-li leasingová smlouva uzavřena dle Obchodního zákoníku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.