Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně platnosti smlouvy, která byla prodloužena dodatkem. Můj otec žije ze sociálních dávek a má pronajatý byt od společnosti RPG. Otec nemá dostatek peněz, musela jsem se závazat ručením já a přidat potvrzení o příjmu.

Nájemní smlouva se tedy týká pouze nájmu, o ručení tam není zmínka, pouze jsem tam uvedena v hlavičce jako „nájemce ručitel“ (nejsem tam hlášena ani tam nebydlím). Ve smlouvě je výslovně uvedeno, že je uzavřena na dobu určitou od 1.7. do 31.12.2011. Ale nyní jsem zjistila, že otec dostal dodatek k nájemní smlouvě, kterým se nájem prodlužuje o celý další rok (do 31.12.2012) a i když v něm nejsem uvedená a nepotřebují můj podpis, bylo mi řečeno, že stále ručím, i když se nezajímají, jestli mám nějaké příjmy, ale co je nejhorší – bez mého podpisu! Proto bych se Vás chtěla zeptat, zda je možné, že podepíšu smlouvu na dobu určitou a po jejím uplynutí stále ručím, i když jsem dodatek nepodepsala. Je to možné ručit "na doživotí"? Moc děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Ze smlouvy by vždy mělo být patrno, na jakou dobu se ručitelský závazek uzavírá, aby se smlouva nedostala do rozporu s požadavkem určitosti a následné neplatnosti (i když primárně je uzavřen na dobu neurčitou, pokud se nedohodnete na určitém časovém omezení). Váš případ není zrovna jednoznačný, zřejmě nebyla uzavřena nová smlouva, ale pouze její dodatek o prodloužení. Proto se domnívám, že ručitelský závazek trvá i nadále. Je však zarážející, že vás v tomto případě nikdo nekontaktoval, protože ručení je v prvé řadě vztah mezi věřitelem a ručitelem, nikoliv mezi dlužníkem. Nicméně ručení není "doživotní záležitostí", končí několika způsoby (např. zánikem zajišťované skutečnosti, tedy nájmu, zajištěním jiného ručitele apod).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.