Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám partnera, žijeme spolu 10 měsíců, předtím bydlel půl roku u kamaráda. Má dítě (1,5 roku) a hypotéku s bývalou přítelkyní. Soudně určeno, platí alimenty 5.000 Kč za měsíc. Hypotéka je ale společná (3+1 byt) a každý platí 1700 Kč/měs. Notářsky mají potvrzeno, že můj partner platí celkem pět tisíc a jeho bývalá parterka z této částky platí jeho část hypotéky.

Hypotéku prý nelze převést a délka je ještě 14 let. Ona prodat byt nechce. Mám obavu, oficiálně nahlásit svého partnera k sobě do bytu kvůli případné exekuci, pokud ona nebude platit. Chci, aby si dořešil minulost tím, že prodají byt, vyplatí hypotéku a rozdělí si podíl (výtěžek), příp. jí vše nechá, ale on nebude zatížen hypotékou bytu (ve kterém stejně nebydlí) a případnou exekucí. Ona s ním ale nemluví a návštěvy dcery probíhají beze slov. Nevím, jak ho "přinutit" něco řešit, ale nastěhoval se do mého zařízeného bytu a nechci za pár let, pokud se vezmeme, řešit vymahače a exekuce, protože se neuměl s expartnerkou dohodnout. Poradíte mi, prosím? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:

Bohužel mi není zcela jasné, k čemu se vlastně Váš dotaz vztahuje, vyjádřím se proto postupně k Vámi zmiňovaným skutečnostem:

1/ Hypotéka:

Co se týče hypotéky Vašeho partnera, je situace v podstatě jasná – Váš partner spolu se svou bývalou přítelkyní jsou spoludlužníky banky, t.j. jsou povinni hypotéku splácet společně a nerozdílně. V této situaci se nabízejí 4 základní varianty řešení:
1.    Byt může Váš partner se svou bývalou přítelkyní prodat a za utržené peníze hypotéku splatit.
2.    Byt může Váš partner se svou bývalou přítelkyní prodat i s hypotékou, nový vlastník by se tak stal povinným splácet hypotéku místo nich. K tomuto kroku je však zapotřebí souhlasu banky.
3.    Hypotéku je možné rovněž tzv. refinancovat – Váš partner (nebo jeho bývalá přítelkyně) si vezme úvěr, kterým hypotéku splatí a tento úvěr pak bude splácet sám (sama).
4.    Nabízí se také možnost tzv. vyvázání z hypotéky. K tomuto je zapotřebí oslovit banku s návrhem na vyškrtnutí Vašeho partnera ze smlouvy o hypotéce (ke splátkám bude povinna pouze bývalá přítelkyně Vašeho partnera). Tento postup musí banka samozřejmě schválit, přičemž bude zkoumat zejména majetkovou situaci bývalé přítelkyně Vašeho partnera, aby se přesvědčila, že bude schopna hypotéku spolehlivě splácet. K tomuto kroku je samozřejmě zapotřebí domluvit se s bývalou přítelkyní Vašeho partnera. K tomu, aby banka dospěla k názoru, že vyvázání Vašeho partnera z hypotéky je možné (že tedy splácení hypotéky není ohroženo) by bylo možné uzavřít s bývalou přítelkyní Vašeho partnera smlouvu o postupných splátkách poloviny hypotéky Vaším partnerem. Dluží-li Váš partner se svou bývalou přítelkyní na hypotéce např. ještě 2.000.000,- Kč, může se Váš partner smluvně zavázat, že bude své bývalé přítelkyni hradit každý měsíc určitou částku (např. 1.700,- Kč jako doposud) a to až do částky 1.000.000,- Kč. Pokud by se podařilo takovou smlouvu uzavřít, mohla by k ní banka při posuzování žádosti o vyvázání z hypotéky přihlédnout, neboť jí tím bude dáno najevo, že určitý příjem má bývalá přítelkyně Vašeho partnera zajištěn. Pozitivem pro Vašeho partnera by byla samozřejmě skutečnost, že by přestal figurovat jako dlužník a v případě nesplácení hypotéky by již nemohl být nijak postihován.

2/ Nahlášení trvalého pobytu a případná exekuce:

Přihlášení Vašeho partnera k trvalému pobytu na Vaší adrese je pouze úředně-evidenčním krokem, Vašemu partnerovi tím nevznikají žádná vlastnická či jiná práva k Vašemu bytu či jeho vybavení. Přihlášením k trvalému pobytu bude de facto pouze přesměrována pošta Vašeho partnera do Vaší poštovní schránky.
Je ale na druhou stranu pravdou, že v případě budoucí exekuce se bude exekutor orientovat zejména dle adresy trvalého pobytu Vašeho partnera, návštěva exekutora by tak byla očekávatelná. Exekutor by však ve Vašem bytě mohl zabavit pouze ty věci, které jsou vlastnictvím Vašeho partnera (či které máte ve spoluvlastnictví). Určité přehmaty a s tím spojené nepříjemnosti však nelze samozřejmě vyloučit. Je proto vhodné (pokud se rozhodnete svého partnera k trvalému pobytu přihlásit) sepsat s ním seznam veškerého vybavení bytu a vyznačit, komu co patří (zároveň je samozřejmě více než vhodné pečlivě uschovávat veškeré doklady, které svědčí o Vašem vlastnickém právu).
Pokud se rozhodnete svého partnera k trvalému pobytu nepřihlásit, není návštěva exekutora rovněž vyloučena. Kromě adresy trvalého pobytu může exekutor navštívit i ta místa, o nichž se lze domnívat, že tam jsou uskladněny věci povinného (tedy Vašeho partnera).

3/ Budoucí sňatek:

Pokud se rozhodnete v budoucnu uzavřít manželství, nemusíte se obávat, že by dluh Vašeho partnera jakýmkoli způsobem ovlivnil společné jmění manželů (SJM). Jedná se o dluh, který si Váš partner do manželství „přinese“, t.j. bude se jednat o jeho výhradní dluh, bez jakéhokoli vztahu k Vám. Pouze doplňuji, že majetkovou situaci v budoucím manželství můžete vyřešit rovněž tzv. předmanželskou smlouvou, popř. po vzniku manželství můžete své společné jmění zúžit (či vyhradit jeho vznik až ke dni zániku manželství).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.