Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v družstevním bytě, kde splácím členský podíl a byt můžu v roce 2024 převést do osobního vlastnictví. Mám byt v přízemí, kdy pod mým bytem jsou garáže a barák je postaven 5 metrů od vody. Bohužel je zde špatná izolace, ale nikdo to nechce řešit. V minulosti jsem měla na některých místech v bytě plísně, ale v malém množství.

V listopadu 2011 jsem byla zděšená, protože všechen nábytek v bytě jsem měla napaden plísní. Byla zde firma s termokamerou a ta sdělila, že z garáží jde do bytu zima a vlhkost a také, že uniká teplo ven, všude po všech obvodech zdí. Koupila jsem si meteostanice a vlhkost s bytě je okolo 65 - 85 procent. Jsem alergik a mám problémy s dýcháním. Prosím o radu: Musím v tomto bytě setrvat, než to bude opraveno, i když oprava bude trvat třeba půl roku i déle? Nebo mám nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení podílu či na výměnu za jiný byt? Popřípadě zda mám dát žalobu k soudu. U hygieny či stavebního úřadu odvolání nemám - je to nezajímá. Moc děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
Máte nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení peněžních prostředků za členský podíl.
V bytě setrvat po dobu opravy nemusíte. Máte nárok na náhradu škody, která Vám tímto vznikla. Škodou může být i částka za jiné ubytování, musíte ale patřičně prokázat náklady za ubytování (písemný doklad).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.