Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2009 mě zemřela teta - sestra mého zesnulého otce. Byla bezdětná. Zdědila jsem po ní pozemky a finanční obnos z dědického podílu, který bude vyplacen do 3 let od nabytí právní moci. Zajímalo by mě, do které dědické skupiny patřím. Někde jsou uváděné 3. dědické skupiny, jinde 4. dědické skupiny. Nejsem si jistá, co platilo v roce 2009, kdy má teta skonala. Budu platit dědickou daň i z finančního obnosu, který vlastně ještě nemám? Pokud budu platit, můžu si tento majetek - peníze považovat za osvobozený majetek a ten si snížit o daných 20 000,- kč jak to umožňuje zákon, kde se může odpočítat i odměna notáře, náklady na pohřeb atd. Děkuji, Jana


ODPOVĚĎ:
Do první dědické skupiny patří děti a manžel nebo partner, přičemž na místa dětí nastupují po jejich smrti jejich potomci v řadě přímé. Pokud zůstavitel neměl děti, manžel nebo partner dědí až v druhé dědické skupině spolu s rodiči a tzv. spolužijící osobou (ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele).

Nedědí-li manžel, partner ani žádný z rodičů, dědí v třetí skupině stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a spolužijící osoba. Pokud v této třetí skupině nedědí některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti (neteře a synovci zůstavitele). V tomto případě vy.

Nedědí-li žádný dědic ve třetí skupině, ve čtvrté skupině dědí stejným dílem prarodiče zůstavitele a nedědí-li žádný z nich, dědí stejným dílem jejich děti (teta a strýc zůstavitele).

Poplatníci dědické daně jsou rozděleni do tří skupin podle míry příbuzenského vztahu mezi dědicem a zůstavitelem. Vy, jako neteř zůstavitele, patříte do druhé skupiny plátců dědické daně a jste tak od dědické daně zcela osvobozena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.