Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Byla jsem obviněna na základě zák. 361/2000 Sb., § 125c odst. 1 písm. k; hlava II Díl 1 § 4 písm. a). 22.10.2011 jsem narazila při jízdě na kole na pneumatiku vozidla a spadla jsem. Ke škodě a ani poškození zdraví nedošlo (ačkoli mě z poškození vozidla majitelka obviňuje).

Můj dotaz zní, zda to, že jsem spadla, jsem už naplnila izolované znění § 4 písm. a), že „nesmím ohrozit své zdraví“ a nebo toto musí být v kombinaci, že každý účastník provozu je povinen „chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval…“. Jinými slovy, zda stačí pouze to, že jsem spadla (a úředník už toto může kvalifikovat jako ohrožení mého zdraví, aniž by bylo třeba jakéhokoli mého lékařského vyšetření) a nebo je toto třeba dále v kombinaci s prokázaným-dokázaným neohleduplným a neukázněným chováním. Předem děkuji, Eleonora

ODPOVĚĎ:
Z dikce zákona je zřejmé, že ustanovení "... chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní ..." je třeba vykládat uceleně (z jazykového hlediska jde o větu vedlejší, která rozvíjí a upřesňuje větu hlavní). Avšak jedná se o preventivní ustanovení, nevyžaduje vznik poruchy, jelikož hovoří pouze o ohrožení, nikoliv o porušení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.