Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Uzavřela jsem v srpnu 2008 s pojištovnou AXA životní pojištění, ale vinkulace je na Modrou pyramidu, kde mám hypotéku na koupi bytu. Letos v září jsem byt prodala. Modrá pyramida mi poslala ukončení vinkulace. Celý uvěr jsem doplatila. Pojištovně jsem poslala výpověd v září 2011 i s tou vinkulací.

 

Pojištění je na rok od srpna 2011-srpen 2012. Pojištovna vůbec nevzala moji výpověd v potaz. Výpověd mi prý končí až v srpnu 2012 a musím zaplatit celou částku za ten rok. Můj dotaz je, zda má pojištovna právo na celou částku a když ano, tak komu půjdou peníze v případě mé smrti, když je ve smlouvě napsaná vinkulace na modrou pyramidu. Jak se mám zachovat. Děkuji, Karolína


ODPOVĚĎ:

Podívejte se do pojistných podmínek, které by vám měly být poskytnuty při uzavírání životního pojištění. Zde by mohlo být např. stanoveno, že životní pojištění uzavřené na dobu určitou končí uplynutím stanovené doby pojištění bez možnosti výpovědi, s výpovědí pouze do určité doby apod. Můžete kontaktovat i zástupce pojišťovny, který by vám měl sdělit důvod, proč smlouvu není možno vypovědět.
Ve vašem případě zřejmě sloužilo životní pojištění jako zástava na hypotéku. Pokud jste již hypotéku splatila, měla by být vinkulace ukončena, jelikož již není potřeba (jak deklarovala i Modrá Pyramida). V případě vaší smrti se vyplatí osobě obmýšlené ve smlouvě; pokud není určena, tak osobám uvedeným v zákoně o pojistné smlouvě (§51), jinak dědicům.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.