Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám předat byt majiteli, ve kterém již nebydlím od listopadu roku 2009. Původní dohoda byla, že vyklizený byt předám k 31.3.2010. Majitel předání neustále oddaluje a znemožňuje - vymlouvá se např. na nemoc, služební cestu atp., abych musela platit další nájemné.
Je možné uložit klíče u notáře a pokud ano, jaký by byl poplatek za tuto službu, jsem ve velmi tíživé finanční situaci - samoživitelka s patnáctiletou dcerou. Děkuji za odpověď a s pozdravem Dáša


ODPOVĚĎ:
Notáři přijímají do úschovy pouze závěti, cenné papíry a jiné listiny.
Také peníze a listiny za účelem jejich předání dalším osobám. Notářský řád tedy neumožňuje notáři přijmout do úschovy klíče.

Ve Vašem případě, pokud v bytě již nebydlíte a měli jste jasně dohodnutý termín předání bytu, nemusíte nájemné již platit. Pokud si pronajímatel nenašel čas v dohodnutém termínu, je on v prodlení, a nikoliv Vy.
Proto ho pouze upozorněte, že již nebudete platit nájemné a že již nebudete prodlužovat předání bytu, neboť to odporuje smlouvě a Vašim předchozím dohodám.
Je už pak jen na pronajímateli, kdy se s Vámi domluví na předání bytu. Pro jistotu si zapište stavy elektřiny a vody, aby případně nedocházelo k nejasnostem ohledně placení těchto plateb souvisejících s nájmem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.