Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Sousedka, se kterou dobře nevycházím, mě několikrát veřejně před dalšími lidmi bezdůvodně osočila, že ji sexuálně obtěžuji. Považuji to za urážku na cti, zvláště k obecně známému faktu, že žije v registrovaném partnerství s jinou ženou. Bylo to v období od měsíce září 2011 do prosince 2011. Prosím o Vaše vyjádření k případné žalobě. Děkuji, Bohuslav

ODPOVĚĎ:
Obecně je ochrana poskytována v rámci § 11 a násl. občanského zákoníku (např. ochrana cti a důstojnosti). Můžete se domáhat upuštění od pokračování neoprávněného zásahu, pokud trvá, odstranění následků neoprávněného zásahu, trvá-li následek, nebo přiměřeného zadostiučinění (morálního ve formě omluvy nebo materiálního ve formě majetkového vyrovnání nemajetkové újmy). V radikálním případě pak jednání může splňovat náležitosti přestupku proti občanskému soužití nebo trestného činu pomluvy (§184 tr. zákoníku), je-li sdělen nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit v zaměstnání, narušit rodinné vztahy nebo způsobit jinou vážnou újmu.
Podáte-li žalobu, budete muset veškeré popsané skutečnosti dokázat. Občanskoprávní spory týkající se ochrany osobnosti bývají složité, proto by bylo vhodné se před podáním žaloby alespoň poradit s odborníkem (advokátem), ne-li se v takovém sporu nechat zastupovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.