Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Více jak čtyři roky jsem byl nespravedlivě trestně stíhán. Už proti obvinění jsem podal stížnost, jež byla státním zástupcem zamítnuta. Po rozsáhlém dokazování jsem byl zcela zproštěn obžaloby. Trestní stíhání mi způsobilo stresy, rozvrat manželství, existenční problémy v zaměstnání a mnoho dalšího.

Odškodňovacím odborem ministerstva spravedlnosti mi bylo sděleno, že nemohu uplatnit nemajetkovou újmu - poškození zdraví z důvodu, že jsem promeškal 6-ti měsíční striktní lhůtu pro podání, t.j. od vyhlášení konečného rozsudku, jehož jsem byl přítomen. Tuto újmu jsem ale nemohl uplatnit v dané lhůtě, neboť o poškození zdraví jsem se dozvěděl až po jejím uplynutí při prověřování psychického stavu pro výkon povolání. Jak postupovat, když takováto situace nastane. Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Jste v poněkud svízelné důkazní situaci.
Podle § 32 zákona č. 82/1998 Sb., od doby, kdy se nárok na náhradu nemajetkové újmy podle tohoto zákona promlčí za 6 měsíců ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o vzniklé nemajetkové újmě, nejpozději však do deseti let ode dne, kdy nastala právní skutečnost, se kterou je vznik nemajetkové újmy spojen.
Vznikla-li nemajetková újma nesprávným úředním postupem, neskončí promlčecí doba dříve než za 6 měsíců od skončení řízení, v němž k tomuto nesprávnému úřednímu postupu došlo.
Tudíž Ministerstvo pravdu v tom, že nemajetkovou újmu jste zaznamenat teoreticky mohl dříve.
Uplatnění práva na odškodnění újmy u příslušného správního úřadu je podmínkou pro podání žaloby na stát. Žaloba se řídí občanským soudním řádem. K žalobě na stát doporučuji odbornou pomoc advokáta.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.