Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat ve věci dědictví mého devítiletého syna - generální dědic. Jeho otec zemřel v Teplicích 10/2010. Trvalo půl roku, než se soudy dohodly, kde to bude. Já jsem nechala řízení delegovat na Mělník, soud mi vyhověl 06/2011.

Za tu dobu naběhnul na družstevním bytu dluh na nájmu, díky nečinosti notářky se dalšího půl roku nic nedělo a vznikl další dluh. Neměla jsem nejmenší povědomost o majetku zesnulého, toto jsem oznámila notářce. O majetku zesnulého svědčila jeho matka. Notářka mi po více než roce oznámila, že protože jsem já nedodala soupis majetku v družstevním bytě zesnulého, dědictví stále není uzavřeno. Nepostupovala správně a tím mi způsobila finanční újmu. Mohu být zproštěna od placení tohoto dluhu, mohu já se nějakým způsobem bránit, proti placení tohoto dluhu, který jsem nezpůsobila? Byl způsobem soudními průtahy a nečiností notářky. Jak postupovat? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Pokud notářka zjevně pochybila, doporučuji podat podnět k zahájení kárného řízení. Škodu bych Vám z ryze preventivních důvodu doporučovala zaplatit (aby dluh nenarůstal o úroky z prodlení) a podle výsledku kárného řízení, následně můžete vymáhat škodu na notářce (je ze zákona pojištěna) podle § 415 a násl. občanského zákoníku nebo podle zákona č. 82/98 Sb. (tady upozorňuji, že zákon má specifický režim vymáhání náhrady škody a je třeba se s ním seznámit).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.