Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nastupuji do zaměstnání po rodičovské dovolené (jsem všeobecná sestra) a žádám o změnu pracovní doby nebo o zkrácený úvazek (dříve třísměnný provoz). Zaměstnavatel (nemocnice Olomouc) mi tvrdí,že pro mě na jednosměnném provozu nemá místo a na zkrácený úvazek nemá druhou sestru, aby měl 1,0 úvazku za nás obě.

Pokud nepřijmu jejich nabídku třísměnného provozu, rozváží se mnou pracovní poměr, i když mám smlouvu na dobu neurčitou.  Má zaměstnavatel právo mi nevyhovět a propustit mě? Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Pokud ve změně pracovní doby nebrání zaměstnavateli vážné provozní důvody, pak je povinen Vás převést na zkrácený pracovní úvazek, jelikož  pečujete o dítě mladší 15 let. Pokud Vám nevyhoví, můžete se svého práva domáhat soudní cestou. V tomto řízení bude zaměstnavatel nucen prokazovat vážné provozní důvody, které mu bránily Vám upravit pracovní dobu. Zaměstnavatel s Vámi může ukončit pracovní poměr výpovědí pouze z daných výpovědních důvodů a ve Vašem případě by zřejmě šlo o nadbytečnost, tudíž byste měla právo na odstupné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.