Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Co se týká uveřejnění dopisu čtenáře v novinách, je vydavatel odpovědný za obsah dopisu? Mají noviny právo nezveřejnit jméno čtenáře? Musí být každý takový text opatřen dovětkem, že názor nemusí korespondovat s názorem redakce? Bohuslava


ODPOVĚĎ:
Této problematice se věnuje zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (tiskový zákon). Ten jednoznačně stanoví odpovědnost vydavatele za obsah periodika - dopis čtenáře nevyjímaje.
Z tohoto vyplývá, že je na vydavateli, zda zveřejní jméno čtenáře, či nikoli. Pokud jde o dovětek o odlišném názoru redakce, nemusí být přiložen, ale pokud jde o velký rozpor s názorem redakce, tak doporučuji uvést. A to z důvodu práva na odpověď, který zákon upravuje takto: Jestliže bylo v periodickém tisku uveřejněno sdělení obsahující skutkové tvrzení, které se dotýká cti, důstojnosti nebo soukromí určité fyzické osoby, anebo jména nebo dobré pověsti určité právnické osoby, má tato osoba právo požadovat na vydavateli uveřejnění odpovědi. Vydavatel je povinen na žádost této osoby odpověď uveřejnit. Pokud tak neučiní, je možné domáhat se uveřejnění dopovědi soudem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.