Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych poradit. Malý kluk vnikl do cizí chaty oknem společně s mým synem 10 let. Prý chtěli jen chatu prozkoumat. Během několika dní se rozkřiklo, že v chatě byli u starších spolužáků, někteří se jen ze zvědavosti do chaty šli podívát, včetně mého druhého syna 12 let. Dohromady tam byla skupinka asi 11 dělí od 7 do 15let.
Majitelka nám všem rodičům vyčíslila škodu necelých 9000. Po týdnu nám oznámila. že předběžná cena škod se bude zvyšovat. Chata nebyla dobře zabezpečena a dokonce sama potvrdila, že je pořád vykradená, protože je daleko od vesnice v lese na samotě. Jeden z kluků měl dokonce klíč, od chaty, který tam našel. Nyní se ztratil alkohol, započítala zničený koberec a do budoucna zničenou střechu, komín.
Vím, že tam neměli nic dělat, ale stálé zvyšování ceny se mi zdá už přehnané.
Policii nezvala, i já jsem souhlasila s finančním vyrovnáním, ale většina rodičů
se vyjádřila, že nic platit nebude.
Chtěla jsem se zeptat, jak mám pokračovat dál. Jestli donekonečna platit škody nebo raději říct, ať policii zavolá, aby určila, kdo jakou škodu zavinil. Jaké jsou postihy mých dětí? Děkuji, Eva.


ODPOVĚĎ:
Policii volat nemusíte. Pokud se nebudete moci domluvit na výši odškodného, má majitelka chaty jedinou možnost, a to obrátit se na soud.
Rozhodně máte povinnost zaplatit škodu podle podílu zavinění Vašich dětí, tudíž poměrnou částkou. A to pouze škodu, kterou Vaši synové tehdy způsobili.

Doporučuji tedy všechny škody po dohodě s majitelkou zdokumentovat, a stanovit jejich konečnou cenu.
Pokud s tím majitelka nebude souhlasit, pak tedy zavolejte policii, aby majitelka svévolně nepřičítala další škody, které vznikly až následně. Poté se domluvte na podílu Vašich dvou synů. Opět pokud se nedomluvíte, jediné řešení je soudní řízení.
Náhrada škody se bude odvíjet od zavinění Vašich synů, tedy od toho co skutečně zničili buď sami nebo společně s ostatními.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.