Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje matka zemřela po 4 letech boje s rakovinou v prosinci 2009. Čekala jsem, až budu předvolaná k notáři ohledně dědického řízení. Protože se tak nestalo a otec mé sestře dával pouze kusé a mlhavé indicie s tím, že jí dal dopis o předběžném šetření, které již proběhlo atd. Rozhodla jsem se sama domluvit schůzku s notářkou a vyjasnit situaci. Tam jsem zjistila, že byla sepsána smlouva o SMJ, ze které vyplývá, že maminka vůbec nic neměla a tudíž není, proč zvát dědice ze zákona.
Vím, že maminka mluvila o závěti, měla také účet na který šly peníze ze sociálky, ale to otec řekl sestře, že vybral atd. Jsem z toho špatná, protože se k nám tak zachovali, přitom sme od nich nikdy nic neměli a ani vnoučata je nezajímali. Doteď mě otec nekontaktoval, aby mi to aspoň oznámil. Notářka mi smlouvu ukázat nemůže. Nevím ani, jestli tam musí být důvod a hlavně maminka umírala a brala spousty léků, jak mám věřit tomu, že to byla její vůle? Mám v hlavě hodně otazníků, ale ani jeden se netýká dědictví pouze zklamání z nejbližších. Sylva


ODPOVĚĎ:
Po smrti zůstavitele se vždy nejprve vypořádá společné jmění manželů. To je zákonem stanovený postup. Pokud měli manželé mezi sebou SJM upravené tak, že v závěru Vaše matka nevlastnila žádný majetek, jako případný dědic s tím teď nic neuděláte.

Teprve, pokud poté existuje nějaký majetek, který by mohl přijít do dědictví, svolají se dědicové. Ale pokud se jedná o částky v řádech tisíců (kolem 20 tis.), tak se tento majetek vydá tomu, kdo vypravil pohřeb a řízení o dědictví se nekoná. V takovém případě se nemusí ani rozhodnutí zasílat případným dědicům. Bohužel nedostatek komunikace je v tomto případě velice smutná věc, ale musím konstatovat, že zřejmě nedošlo k porušení zákona.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.