Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V r. 2006 na mne byla uvalena neoprávněná exekuce postižením nájemného z mé nemovitosti, kterou pronájímám. Exekutor mi zabavil částku 600.000,- Kč. Soud po dvou letech exekuci jako neoprávněnou zastavil. Žalobou jsem se domáhala vrácení financí.

Ale než soud vše projednal, exekutor namítl, že část je promlčena, což okresní soud potvrdil a krajský v odvolacím řízení ještě nezasedal. Navíc exekutor namítl, že žalovat mám stát nikoliv jeho. V tomto soud jeho názor nepotvrdil s tím, že žalovat mohu jak jeho, tak stát. Exekucí mi vznikla obrovská škoda i s tím, že jsem nemohla po dobu zadržování financí exekutorem platit hypotéku a banka mi hypotéku sesplatnila a naúčtovala mi takřka 700.000,- sankčních úroků, které jsem zaplatila. Mám prý podat nějakou žalobu na stát pro jejich úhradu z důvodu nesprávného úředního postupu. Můžete mi sdělit, jak má vypadat postup v této věci? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Jedná se o žalobu na náhradu škody podle zákona č. 82/1998 Sb. Pozor, na promlčení podle § 32 tohoto zákona - je pouze 3leté! Předtím, ale musíte nárok na náhradu škody uplatnit u Ministerstva spravedlnosti ČR (§ 14 výše uvedeného zákona) a teprve pokud ministerstvo do 6 měsíců o nároku nerozhodne, tak podat žalobu.
Pravdou je, že podle tohoto zákona můžete žalovat pouze stát (který v rámci regresního nároku může další řízení vést s exekutorem).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.