Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem nájemník v domě a bytě, který patří společenství vlastníků bytových jednotek (bytové družstvo). Družstvo si vzalo úvěr na zřízení plynové kotelny. Splácení tohoto úvěru si družstvo odsouhlasilo, že zachová stávající ceny za teplo a teplou vodu, jak jim účtovala teplárna a nikoli skutečný stav (který byl přibližně o 40% úspornější).

Se mnou jako s nájemníkem se nikdo nebavil a automaticky mi účtovali zvýšenou a nepravdivou spotřebu tepla a teplé vody. Toto rvalo tři roky než splatili úvěr. Já jako nájemník přece nemám co společného s jejich úvěrem. Řádně platím nájem, který není regulovaný, ale tržní. Každý rok v mezích zákona mi nájem zvyšují na maximum, tak nevím, proč bych se měl podílet ještě na splácení jejich úvěru. Mám nárok žádat nápravu a to ty tři roky zpětně za chybné vyúčtování za teplo a teplou vodu? Jde o trestný čin? Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
V případě družstva se skutečně jedná o formu splácení úvěru. Domnívám se, že máte nárok na vydání obohacení, a to až tři roky zpětně, neboť jste splácel jejich dluh. V případě, že nebude možné se s družstvem dohodnout, jedinou možností je žaloba u soudu ve sporném řízení. O trestný čin nejde, neboť toho se může dopustit jen fyzická osoba. U družstva by byla obtížně vysledovatelná odpovědnost jednotlivých fyzických osob, u kterých dle mého nejsou splněny všechny znaky skutkové podstaty trestného činu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.