Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Starší syn koupil na úvěr ČMSS družstevní byt, který mu bude předán v r.2020. Rodiče a bratr mu ručí svými byty. Syn hodně cestuje a tak bychom chtěli nějak ošetřit tyto zástavy, resp. práva na jeho byt. Děkuji, Vlasta
ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu usuzuji, že si přejete zajistit, aby zástavní právo na byt bratra a rodičů ve prospěch staršího syna byly ošetřeny v tom smyslu, že jde o ručitelskou zástavu. Tedy, že zástavní právo bylo poskytnuto ve prospěch staršího syna, který je povinen hypotéku platit a v případě jeho insolvence a exekuce bytů rodičů a bratra se jim starší syn zavazuje nahradit veškerou škodu jim způsobenou. V takovémto případě lze sepsat smlouvu mezi těmito stranami. Jde o specifickou smlouvu, kterou Vám musí sepsat zkušený právník, neboť se jedná o problematickou záležitost. V každém případě bude tato smlouva účinná pouze mezi stranami a vůči bance zcela neúčinná. Domnívám se, že Vámi požadovanou ochranu bratrovi a rodičům nepřinese. Zástavní právo se váže k nemovitosti, takže pokud nebude starší syn splácet hypotéku, k exekuci v každém případě dojde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.