Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 10-11 lety byl obcí budován kanalizační řád. V projektu je uvedeno, že vzhledem k nepřerušení autobusové dopravy bude kanalizační přípojka k našemu domu vedena přes sousední pozemek. Dům jsme zdědili po tatínkovi. Věcné břemeno nebylo tehdy zřízeno a nemáme ani písemný souhlas souseda.

Nyní soused dům s pozemkem prodal. Nového majitele jsme o přípojce informovali, odmítá zřízení věcného břemene a na kanalizační přípojce postavil dům. Žádné stavební řízení nebylo vydáno, abychom se mohli vyjádřit. Jak máme postupovat? Co z toho vyplývá, pokud by byla poškozena přípojka? Jak máme ošetřit připojení kanalizace do budoucna? Milada

ODPOVĚĎ:
V tuto chvíli jste již věcné břemeno nabyli, neboť přípojka je již 10 let na místě. Pokud se se sousedem nedomluvíte, musíte k soudu podat žalobu. Je velmi vysoká pravděpodobnost, že uspějete. Na základě tohoto rozhodnutí katastr věcné břemeno zapíše. Poté se informujte na stavebním úřadě, který má povinnost dohledu. Ten by měl zasáhnout v případě, že by mohlo dojít k poškození přípojky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.