Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím v družstevním bytě Bytového družstva, kam patří několik domů. Ráda bych získala byt do osobního vlastnictví ale představenstvo toto stále odmítá s tím že převod není možný. V družstvu jsou jednak družstevníci, ale ještě i nedružstevníci. Jednotlivé domy bytového družstva mají půjčku na, před několika lety, realizovanou rekonstrukci, která se průběžně splácí.

Bytové jednotky má družstvo na katastrálním úřadu vyčleněny. Zajímalo by mne jak dosáhnout toho, abych si mohla byt do osobního vlastnictví převést. Vedení družstva toto stále odmítá stále se měnícími argumenty. Děkuji, Patricie

ODPOVĚĎ:
Na převedení družstevního bytu do osobního vlastnictví nemáte právní nárok, pokud to není výslovně zakotveno ve stanovách. V případě, že ve stanovách o tomto není zmínka, můžete se pokusit svolat členskou schůzi a na ní přesvědčit ostatní družstevníky, aby tento převod schválili. Pokud by se tak stalo, je představenstvo tímto rozhodnutím vázáno. V opačném případě je nutné počkat na změnu stanoviska představenstva.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.